כיוון פסנתר – מדוע ומתי?

פסנתר הוא מכשיר יייחודי, השונה מכל מכשיר אחר שאדם מחזיק בביתו בזאת שאורך חייו עשוי להגיע למאה שנה ואף יותר. וכדי שפסנתר יוכל להאריך ימים וברמת תיפקוד גבוהה, הוא זקוק לסיוע בשמירה ותחזוקה מצד בעליו.
פעולת התחזוקה השכיחה ביותר היא כיוון הפסנתר. המטרה הראשונה והחשובה ביותר בכיוון פסנתר היא שמירה על מתח מיתרים גבוה, והמטרה השניה היא בדיקת כל מערכות הפסנתר אגב כיוונו. ישנן בעיות (לחות, יובש, עש, עכברים וכדומה) שגילויין המוקדם עשוי לחסוך צרות עתידיות, ושיכולות להתגלות רק בזמן כיוון הפסנתר. מובן, שכיוון סדיר המתבצע אחת לשנה מאפשר לפסנתר להישמע במיטבו וכך להסב הנאה למנגנים בו.

תמונה ובה ניראה צילום של כרטיס ביקור של מכוון פסנתרים אנגלי משנת 1918 שנמצא על ידי משה פורת בתוך פסנתר עתיק.

בכל מקרה אין להמתין עד שהפסנתר יזייף בצורה קיצונית או לבעיות מכניות מובהקות כדי להפגישו עם מכוון, והעיקר – גם פסנתר שאינו בשימוש זמן רב זקוק לכיוון שנתי לצורך שמירה עליו.
זיכרו! שמירה על רמת תחזוקה גבוהה תאפשר לפסנתר שבביתכם להאריך ימים, ובמקרה של מכירה עתידית תוכלו לקבל עליו תמורה כספית מקסימלית.
כאשר, כפי שקורה לעיתים קרובות מידי, פסנתרים נמצאים במצב של הזנחה תיפעולית מתמשכת, החזרתם למצב פעולה תקין עלולה להיות כרוכה בצורך במספר כיוונים בתקופה קצרה, החלפת מיתרים שעלולים לפקוע ואולי אף בשיפוץ יסודי. יתרה מכך, במקרים קיצוניים אפשר ולא יהיה כלל ניתן, או כדאי כלכלית להשיב פסנתרים מוזנחים למצב נגינה וחבל – רמת הפסנתרים בעולם נמצאת בירידת איכות מתמדת ורמת המחירים בעלייה מתמדת.